Πα. Μαρ 1st, 2024
Kolivas
Κοινοποίηση

Η έξαρση της γρίπης, των ιώσεων και φυσικά του covid-19 έχει δημιουργήσει φέτος περισσότερα προβλήματα στα φαρμακεία από κάθε άλλη χρονιά. Κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα το πρόβλημα είναι πολύ οξυμένο μια και υπάρχουν ελλείψεις  σε αντιβιοτικά, αντιπυρετικά και ιδιαίτερα για τα παιδιά όπου αυτή την εποχή είναι σε έξαρση οι ιώσεις. Μιλήσαμε με την  φαρμακοποιό του φαρμακείου ΑΛΕΞ. ΚΟΛΥΒΑΣ, του μεγαλύτερου  στην  πόλης μας, για τις ελλείψεις που εντοπίζονται και σε επίπεδο Λευκάδας. Η κ. Ρίτα Σιορίκη επικεντρώθηκε στην φετινή ιδιαίτερη κατάσταση

Οι ελλείψεις φαρμάκων αποτελούν, τα τελευταία χρόνια, αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας στο φαρμακείο. Πολύ συχνά βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να μην βρίσκουμε για τους ασθενείς μας διαθέσιμα φάρμακα, τα οποία πολλές φορές αφορούν σοβαρότατες παθήσεις.
Τη φετινή χρονιά, στις προϋπάρχουσες ελλείψεις, ήρθαν να προστεθούν και αυτές ενός μεγάλου αριθμού ευρείας χρήσης φαρμάκων, όπως αντιπυρετικά, παιδικές αντιβιώσεις, εισπνεόμενα φάρμακα.

  • Που οφείλεται αυτό;

Το γεγονός αυτό, οφείλεται σε ένα συνδυασμό παραγόντων:
-στις δυσκολίες που προέκυψαν από τους περιορισμούς στο ξεκίνημα της πανδημίας και οδήγησαν σε προβλήματα στην παγκόσμια τροφοδοσία φαρμάκων και στις γραμμές παραγωγής των φαρμακευτικών εταιρειών, λόγω ελλείψεων πρώτων υλών.
-στις χαμηλές τιμές μεγάλου αριθμού φαρμάκων στη χώρα μας, συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, που οδηγεί σε παράνομες εξαγωγές και αποσύρσεις φαρμάκων από την Ελλάδα εκ μέρους των παραγωγών που αντιμετωπίζουν αυξημένο κόστος παραγωγής.
-στην ιδιαίτερα αυξημένη ζήτηση που έχει προκύψει φέτος, λόγω της μεγάλης έξαρσης των ιώσεων.
-στο πρόσκαιρο κλείσιμο των εταιρειών, λόγω της εορταστικής περιόδου, η επαναλειτουργία των οποίων αναμένεται να ομαλοποιήσει εν μέρει την προμήθεια της αγοράς.

  • Βρισκόμαστε μετά τις γιορτές . Ποια είναι η εικόνα στο φαρμακείο σας σε ότι αφορά τις ελλείψεις;

Αυτή τη στιγμή, το φαινόμενο των ελλείψεων συνεχίζει να είναι έντονο, ωστόσο, οι ασθενείς πρέπει να γνωρίζουν ότι, σε συνεργασία με το γιατρό και το φαρμακοποιό τους, μπορούν να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις. Αυτές μπορεί να είναι είτε φάρμακα άλλου παραγωγού, όμοια με το σκεύασμα που αναζητούν, είτε φάρμακα που έχουν ισοδύναμο θεραπευτικό αποτέλεσμα.

  • Υπάρχει έντονη ανησυχία από τους πελάτες σας γι αυτές τις ελλείψεις;

Η ανησυχία που δημιουργείται σε όλους είναι σεβαστή, όμως συστήνουμε να αντιμετωπίζουν την κατάσταση με ψυχραιμία, και να μην “στοκάρουν” φάρμακα που δεν χρειάζονται άμεσα, καθώς με αυτό τον τρόπο μπορεί να μην υπάρχουν αποθέματα για περιστατικά που έχουν άμεση ανάγκη.
Σε κάθε περίπτωση, οι φαρμακοποιοί είμαστε διαθέσιμοι, σε συνεργασία με τους θεράποντες ιατρούς, να αναζητήσουμε την καλύτερη δυνατή λύση για κάθε ασθενή.