Πα. Μαρ 1st, 2024
Facebooktourkia
Κοινοποίηση

Απίστευτες εικόνες καταδεικνύουν την προχειρότητα αλλά και την εγκληματική αμέλεια των κατασκευαστών στην ανατολική Τουρκία.

Συγκλονίζει το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου τις τελευταίες ώρες και απεικονίζει την προχειρότητα αλλά και την εγκληματική αμέλεια των κατασκευαστών στην ανατολική Τουρκία που έρχονται από το Καχρανμαράς το οποίο ισοπεδώθηκε από τους φονικούς σεισμούς που είχαν ως αποτέλεσμα την απώλεια έως σήμερα πάνω από 20.000 ανθρώπων.

Στο βίντεο που δημοσίευσε σαν τα τουρκικά ΜΜΕ όπως η Sabah ακούγονται δύο άνδρες να μην πιστεύουν στα μάτια τους όσο δείχνουν ένα κτήριο το οποίο έγειρε προς τα πίσω φανερώνοντας πως χτίστηκε στον «αέρα» αφού τα θεμέλιά του είναι ανύπαρκτα. Πρόκειται για πενταόροφη πολυκατοικία η οποία να μεν δεν γκρεμίστηκε αλλά έγειρε με τέτοιο τρόπο που είναι πλέον ακατάλληλη για κατοίκηση

Στο απόσπασμα των 40 περίπου δευτερολέπτων οι άνδρες ακούγονται να λένε ότι δεν υπάρχουν ρωγμές στο κτήριο και πως δεν έχουν σπάσει ούτε τα τζάμια. «Δεν μπορώ να το πιστέψω, κοίτα εδώ!» λέει ο ένας όσο η κάμερα δείχνει πως το κτήριο ουσιαστικά κατασκευάστηκε στο έδαφος χωρίς τις απαραίτητες κολώνες και θεμελιώσεις.

Σχολιαστές στην τουρκική εφημερίδα Sabah επισημαίνουν πως πρόκειται για μέθοδο κατασκευής που ονομάζεται «γενική κοιτόστρωση» η οποία ωστόσο έχει γίνει τόσο επιφανειακά που είχε σαν αποτέλεσμα το έδαφος κάτω από το κτήριο να «ρευστοποιηθεί» κατά τον σεισμό και να επιφέρει αυτό το τρομακτικό αποτέλεσμα.

Bloomberg: «Οι κατασκευαστές αφαιρούσαν κολώνες από τα κτήρια»
Αναζητώντας την έντονη κριτική που δέχεται τις τελευταίες ώρες ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το Bloomberg επισημαίνει πως «η κατάρρευση τόσων πολλών κτηρίων έχει αναζωπυρώσει μακροχρόνιες καταγγελίες ότι οι κατασκευαστές είχαν τη δυνατότητα να θυσιάσουν την ασφάλεια υπέρ της ταχύτητας και του κόστους κατά τη διάρκεια μιας κατασκευαστικής έκρηξης».

«Οι κατασκευαστικές εταιρείες είναι γνωστό ότι αφαιρούν κολώνες στήριξης από ορισμένα καταστήματα και χώρους στάθμευσης και κάνουν αλλαγές στους τοίχους στήριξης, τις πόρτες και τα παράθυρα των κτηρίων» αναφέρει το ίδιο δίκτυο, τη στιγμή που «οι επιζώντες και τα κόμματα της αντιπολίτευσης λένε επίσης ότι η κυβέρνηση δεν έχει ανταποκριθεί επαρκώς σε μία από τις χειρότερες φυσικές καταστροφές της Τουρκίας», αναφέρει.

Παράλληλα σε «κυνήγι» των εργολάβων έχουν στραφεί οι Αρχές της γειτονικής χώρας προκειμένου να δώσει μορφή στους θύτες της καταστροφής, αφαιρώντας από αυτούς τον εαυτό του. Σύμφωνα με το France24, «ο σεισμός χτύπησε τη στιγμή που κέρδιζε δυναμική και άρχιζε να ανεβάζει τους αριθμούς έγκρισης από το χαμηλό που υπέστη κατά τη διάρκεια μιας τρομερής οικονομικής κρίσης που εξερράγη πέρυσι».

Ο Ερντογάν πάλι αντεπιτίθεται, εξαπολύοντας ανθρωποκυνηγητό στους κατασκευαστές των κτηρίων, που τόσα χρόνια ωστόσο τους χάριζε τα πρόστιμα, όταν υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 75.000 κτίρια δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές.

Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα του BBC, η κυβέρνηση στην Τουρκία δίνει συχνά «αμνηστία» στις κατασκευαστικές εταιρείες, ενώ γίνονται νομικές εξαιρέσεις από την υποχρέωση για καταβολή προστίμων για οικοδομές που χτίστηκαν, χωρίς να έχουν προηγουμένως υιοθετηθεί οι απαιτούμενοι κανονισμοί ασφαλείας και δίχως τα απαιτούμενα πιστοποιητικά.

Το βρετανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο αναφέρει για κανονισμούς και νομοθεσία, που ψηφίστηκαν για πρώτη φορά στη δεκαετία του 1960, με την πιο πρόσφατη νομοθεσια να περνά το 2018. Σύμφωνα με τον Πελίν Πινάρ Γκιριτλίογλου, επικεφαλής του τεχνικού επιμελητηρίου της Κωνσταντινούπολης, μέχρι 75.000 κτίρια που έχουν επηρεαστεί από τον σεισμό σε δέκα επαρχίες της Τουρκίας, έχουν τύχει τέτοιων «αμνηστιών».

Έκθεση, δε, του υπουργείου Περιβάλλοντος και Υποδομών, το 2018, αποκαλύπτει ότι το 50% των κτιρίων στην Τουρκία -ποσοστό που αντιστοιχεί σε περίπου 13.000.000 κτήρια- είχε κατασκευαστεί κατά παράβαση κανονισμών. Όσο για τους ελέγχους για την εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας, αυτοί ήταν κάτι περισσότερο από πλημμελείς.

Παρά το γεγονός ότι οι αναθεωρημένοι κανονισμοί, που είναι σε ισχύ από το 2018, προβλέπουν ειδικές κατασκευές, που να περιλαμβάνουν ενισχυμένο με ατσαλόβεργες σκυρόδεμα, για τις περιοχές με έντονη σεισμικότητα, εντούτοις όλα αυτά φαίνεται να έχουν μείνει στα χαρτιά, αν και οι κολώνες και οι δοκοί κάθε κτηρίου πρέπει να κατανέμονται με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι σε θέση να απορροφήσουν τους κραδασμούς ενός σεισμού.

Συνελήφθη κατασκευαστής κτηρίου που έπεσε – Προσπαθούσε να φύγει από τη χώρα
Υπενθυμίζεται ότι χθες συνελήφθη ενώ προσπαθούσε να φύγει από τη χώρα, ο κατασκευαστής ενός 12όροφου κτηρίου, που κατέρρευσε από τον σεισμό στην Τουρκία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, εκτιμάται ότι 800 άνθρωποι παγιδεύτηκαν στα συντρίμμια του συγκροτήματος Ρόνεσανς, το οποίο αποτελείτο από 250 διαμερίσματα, στην επαρχία Χατάι, στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Ο επιχειρηματίας συνελήφθη στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, έχοντας επάνω του ένα μεγάλο χρηματικό ποσό. Ετοιμαζόταν να φύγει από τη χώρα με προορισμό το Μαυροβούνιο. Το πολυτελές συγκρότημα, που το διαφήμιζε σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης ως «μια γωνιά του Παραδείσου», γκρεμίστηκε ολοσχερώς.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο Γκανέζος ποδοσφαιριστής Κριστιάν Ατσού, της Χατάισπορ και ο αθλητικός διευθυντής της ομάδας, ο Τανέρ Σαβούτ, πιστεύεται πως είναι μεταξύ των εγκλωβισμένων στα χαλάσματα. Ομάδες διασωστών επιχειρούν ακόμη στο σημείο για να βρουν επιζώντες.

Από την Δευτέρα, πολλά τουρκικά μέσα ενημέρωσης καταγγέλλουν τις ευθύνες ορισμένων κατασκευαστών που χρησιμοποίησαν υλικά κακής ποιότητας ή δεν τήρησαν τους κανονισμούς στην οικοδόμηση κτηρίων. Το ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι NTV ανέφερε ότι σήμερα κατατέθηκε στο Ντιγιαρμπακίρ μια πρώτη μήνυση και αναμένεται πως θα ακολουθήσουν και άλλες.

«Οι έρευνες για τα κτήρια που κατέρρευσαν είναι σε εξέλιξη. Οι υπεύθυνοι θα βρεθούν και θα λογοδοτήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ.

ΠΗΓΗ: newsbomb.gr