Πα. Μαρ 1st, 2024
476f4082 507a 4113 A042 A705b343418a 640x360
Κοινοποίηση

Π.Ε. Λευκάδας: Σε εξέλιξη η αποκατάσταση του Ι.Ν.Αγίου Γεωργίου Λευκάδας που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ Ιονίων Νήσων

Κανονικά εξελίσσονται οι εργασίες αποκατάστασης του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Λευκάδας, προϋπολογισμού 580.000 ευρώ, έργο που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ της Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και υλοποιεί η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας (ΕΦΑΑΙΤΛ).

Την Τρίτη (13/12/2022) το πρωί ο Αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας, Ανδρέας Κτενάς, επισκέφθηκε τον Ιερό Ναό, όπου συζήτησε με τους επιβλέποντες για την πρόοδο των εργασιών και ζήτησε να συνεχιστεί η καλή συνεργασία, έτσι ώστε το έργο να παραδοθεί εντός χρονοδιαγράμματος.

«Ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου αποτελεί ένα σημαντικό μνημείο στο ιστορικό κέντρο της πόλης της Λευκάδας. Πρόκειται για κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο και το πάγιο αίτημα των κατοίκων για τη διάσωσή του, βρήκε ανταπόκριση από την παρούσα Περιφερειακή Αρχή μέσω του ΕΣΠΑ Ιονίων Νήσων.

Οι εργασίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και με χαρά ενημερώθηκα πως πολύ σύντομα θα έχουμε την απομάκρυνση των σκαλωσιών από τη μπροστινή όψη. Η ολοκλήρωση του έργου θα επιτρέψει να λειτουργήσει και πάλι ο ναός, με ασφάλεια, ενώ θα συμβάλλει στην επισκεψιμότητα ενός μνημείου με ιδιαίτερο θρησκευτικό, ιστορικό και αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον.

Έχουμε μια εξαιρετική συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και την Ιερά Μητρόπολη Λευκάδας. Αποτελεί στρατηγική επιλογή μας η διάσωση και ανάδειξη τουπολιτιστικού και θρησκευτικού πλούτου της Λευκάδας, ενώ μεγάλη βαρύτητα δίνουμε και στην ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού, έναν τομέα που μπορεί να εμπλουτίσει ακόμη περισσότερο το τουριστικό προϊόν της περιοχής μας, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας» ανέφερε ο κ. Κτενάς.

Τον Ιούλιο του 2020, με απόφαση της Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Ρόδης Κράτσα – Τσαγκαροπούλου, μετά από συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Λευκάδος και Ιθάκης και το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ), το έργο «Στερέωση και Αποκατάσταση ΙερούΝαού Αγίου Γεωργίου στην Πόλη της Λευκάδας», προϋπολογισμού 580.000 ευρώ, εντάχθηκε στο περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ιόνια Νησιά 2014-2020» (ΕΣΠΑ).