Σα. Φεβ 24th, 2024
Lefkadanews24835
Κοινοποίηση

-Στο σχέδιο του νέου δρόμου, Λευκάδας Αγίου Νικολάου,δεν φαίνεται να υπάρχει έξοδος προς παρκινγκ, που θα εξυπηρετούσε τις ‘ανάγκες’ του

Καθίζηση από φυσικά φαινόμενα έχει υποστεί εδώ και τουλάχιστον 4 χρόνια, κομμάτι από το Νησάκι του Αγίου Νικολάου στα Δέματα, εκεί όπου ήταν το ησυχαστήριο του Άγγελου Σικελιανού, και έζησε ίσως τα καλύτερα του χρόνια, μαζί με τη γυναίκα του Εύα Πάλμερ και το μικρό του γιο Γλαύκο. Το μικροσκοπικό αυτό νησί βρίσκεται απέναντι από το δρόμο που ενώνει την ηπειρωτική χώρα με τη Λευκάδα, 3χλμ περίπου πριν την είσοδο του νησιού και άλλα τόσα ναυτικά μίλια μακριά από αυτή.

Το ιστορικό νησί, όπου υπήρξε την προχριστιανική εποχή, το ιερό της Αινειάδας Αφροδίτης και στη θέση του βρίσκεται τώρα  το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου. είναι προφανές ότι κινδυνεύει και χρειάζεται οι αρμόδιοι να κάνουν κάτι επιτέλους για να το προστατέψουν, αλλά και για να το αναδείξουν, καθώς το σημαντικό αυτό αξιοθέατο του νησιού, μόνο για να το διακρίνει κάποιος που επισκέπτεται τη Λευκάδα, πρέπει να είναι ιδιαίτερα παρατηρητικός, αφού αν και είναι στο δρόμο του λίγο πριν το νησί, δεν υπάρχει κάποια πινακίδα που να το επισημαίνει. Έτσι το νησάκι, περνά μάλλον απαρατήρητο από τους περισσότερους επισκέπτες, κρυμμένο πίσω από την υψηλή βλάστηση που επικρατεί δίπλα από το δρόμο και κρύβει την ορατότητα προς αυτό.

Και να το διακρίνει όμως κάποιος ή να το γνωρίζει και να θέλει να σταματήσει για να το δει, αυτό είναι κάτι πολύ επικίνδυνο, αφού δεν υπάρχει κάποιο σηματοδοτημένο παρκινγκ για το σκοπό αυτό. Έτσι οι περισσότεροι σταματάνε στην άκρη του στενού δρόμου, κοιτώντας το από μακριά και προσπαθώντας, να το φωτογραφίσουν μέσα από τις φυλλωσιές των θάμνων, με τα αυτοκίνητα να ‘σφυρίζουν’ από τη μεγάλη ταχύτητα που περνάνε από δίπλα τους.. Ακόμα πιο επικίνδυνα γίνονται τα πράγματα τη μέρα που γιορτάζει ο Άγιος στις 10 Μάιου, αφού τα αυτοκίνητα που παρκάρουν είναι πιο πολλά, και ο κίνδυνος ατυχημάτων μεγαλύτερος..

Τη μέρα αυτή μόνο, πρέπει να πούμε, πως δίνεται η ευκαιρία σε όποιον θέλει να το επισκεφτεί να μεταβεί εκεί, χάρις στην εθελοντική συνεισφορά ντόπιων βαρκάρηδων.