Πα. Μαρ 1st, 2024
ΑΝΤΙΘΕΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ 60 Χ 100 ΑΚΡΥΛΙΚΑ ΣΕ ΚΑΜΒΑ 1 940x549 1
Κοινοποίηση

Η έκθεση ζωγραφικής «Πίσω απ’ τα μάτια η ψυχή…» του Κώστα Σπυρόπουλου διοργανώνεται από το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Λευκάδας, με την επιμέλεια της Χαράς Σαϊτη.

Μια ακόμη έκθεση ζωγραφικής εγκαινιάζεται στην αίθουσα Στάμος στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Λευκάδας.

Ο τίτλος της έκθεσης «Πίσω απ’ τα μάτια η ψυχή…» και δραματουργός της ψυχής ο γνωστός ζωγράφος Κώστας Σπυρόπουλος αναμετριέται με τις εικασίες. Με τις εικασίες που ίσως γίνουν πραγματικότητες ή θα παραμείνουν ακαθόριστες σκέψεις που ακόμη και έτσι θα έχουν μεγάλη χρησιμότητα, γιατί η υπέρτατη αξία τους πηγάζει από αυτή καθ’ εαυτή την υπόστασή τους. Γιατί μόνο οι τολμηρές εικασίες μπορούν να μας οδηγήσουν μπροστά και όχι η συσσώρευση δεδομένων που αναπαράγονται στερεοτυπικά. Τι βλέπει λοιπόν η ψυχή πίσω από τα μάτια; Μήπως μιμείται τα αισθητά που είναι είδωλα των νοητών δηλαδή των ιδεών ή βλέπει αυτά που η νοητική διεργασία της επιτρέπει όταν διαχειρίζεται τα αισθητικά ερεθίσματα που όσον αφορά την ζωγραφική αφορούν τα οπτικά ερεθίσματα. Αυτά που δημιουργούνται όταν ηλεκτρομαγνητικά κύματα που προσπίπτουν επί του αμφιβληστροειδούς και διεγείρουν τα κωνία, κύτταρά του τον συναποτελούν. Διαφορετικά μήκη κύματος προκαλούν την αίσθηση διαφορετικών χρωμάτων. Γιατί όμως ο αμφιβληστροειδής διεγείρεται από ένα φωτόνιο και ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται κάποιο χρώμα; Κάποιο χρώμα που δεν υπάρχει στον εξωτερικό κόσμο αλλά είναι δημιούργημα της νόησης και της ψυχής; Η ψυχή δημιουργεί τον κόσμο και την ερμηνεία του κόσμου. Αυτή η ερμηνεία του κόσμου γίνεται μέσω της εικαστικής δημιουργίας που πλάθει την πραγματικότητα και την κάνει μύθο (ψευδαίσθηση).

Η επιμελήτρια της έκθεσης κ. Χαρά Σαϊτη αναφερόμενη στην έκθεση του Κώστα Σπυρόπουλου γράφει:

Με τον ποιητικό τίτλο «Πίσω απ’ τα μάτια η ψυχή…» επέλεξε να δείξει στιγμιότυπα από την πρόσφατη δουλειά του, ο ζωγράφος Κώστας Σπυρόπουλος. Όπως αναφέρει ο ίδιος, εστιάζει τα θέματά του σε εικόνες της καθημερινότητας, των ΜΜΕ και των διαφημίσεων και χρησιμοποιεί αντικείμενα καθημερινής χρήσης, προσπαθώντας να επαναπροσδιορίσει τα όρια μεταξύ υψηλής τέχνης και μαζικής κουλτούρας, για να πυροδοτήσει μια γόνιμη αντίδραση. Η εικαστική του προσέγγιση πλησιάζει τη Pop Art,για να εκφράσει προβληματισμούς σχετικά με τη σύγχρονη καταναλωτική κοινωνία και τη μαζικότητα της σημερινής ισοπεδωτικής παγκοσμιοποίησης.

culturenow.gr