Σα. Φεβ 24th, 2024
Nosokomeio
Κοινοποίηση

Ένα ύποπτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων εξετάστηκε στο Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας του ΠΑΓΝΗ.

Αυτό αποκάλυψε μιλώντας στην Τηλεόραση CRETA ο καθηγητής κλινικής ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και διευθυντής του εργαστηρίου, Γιώργος Σουρβίνος.

Το ύποπτο κρούσμα, μετά από την ανάλυση του δείγματος αποδείχθηκε πως ήταν ανεμοβλογιά, η οποία όπως τόνισε ο καθηγητής παρουσιάζει παρόμοια συμπτωματολογία και εξανθήματα με την ευλογιά των πιθήκων.

Ο κ. Σουρβίνος στάθηκε στον σημαντικό ρόλο που παίζει υγειονομικό χάρτη της χώρας η λειτουργία της Μονάδας Διάγνωσης του Εργαστηρίου Κλινικής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης καθώς είναι ένα από τα τρία εργαστήρια τα οποία έχουν επωμιστεί το βάρος της ταυτοποίησης κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων σε πανελλαδικό επίπεδο με τα άλλα δύο να βρίσκονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Μετά από την άκρως επιτυχημένη διαχείριση εξέτασης δειγμάτων κατά την περίοδο της πανδημίας, το Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας του ΠΑΓΝΗ έχει οριστεί εργαστήριο αναφοράς σε περίπτωση που εμφανιστεί κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων στο νησί.

Παράλληλα είναι υπεύθυνο και για τον έλεγχο δειγμάτων οξείας ηπατίτιδας αγνώστου αιτιολογίας σε παιδιά, με τον κ. Σουρβίνο να ξεκαθαρίζει πως ευτυχώς μέχρι στιγμής δεν έχει εμφανιστεί ύποπτο κρούσμα στην Κρήτη.

ΠΗΓΗ: newsbomb.gr