Σα. Φεβ 24th, 2024
35988796182 10c81a5785 O
Κοινοποίηση

Τοποθέτηση της Γ. Γραμματέα της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λευκάδας – Βόνιτσας στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων στις 1 Νοέμβρη, με θέμα «Οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή του κάστρου της Λευκάδας, τα σχέδια ιδιωτικοποίησης, οι αντιδράσεις των κατοίκων, οι εξοντωτικές αγωγές της εταιρείας κατά κατοίκων»:

Πιστεύω να σας έχει κoινοποιηθεί το ψήφισμα που έστειλε το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας – Βόνιτσας προς το Περιφερειακό Συμβούλιο στις 21 Οκτώβρη για το ζήτημα της περιοχής του Κάστρου Λευκάδας.

Δεν θα σταθώ στο ιστορικό και στις διαδικασίες που έχουν έως τώρα υπάρξει.

Ως Εργατικό Κέντρο στεκόμαστε στο θέμα αυτό ως αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα το να παραμείνει δημόσια – ελεύθερη η περιοχή του Κάστρου, χωρίς καμια ιδιωτική χρήση. Η τουριστική ανάπτυξη έχει πραγματικά ισοπεδώσει την πλειοψηφία των δημόσιων χώρων για επιχειρηματική δράση, σχεδόν όλες οι παραλίες στη Λευκάδα έχουν γίνει πεδίο κερδοφορίας για ορισμένους, εις βάρος του λευκαδίτικου λαού, αλλά και των επισκεπτών της, αφού στις περισσότερες περιπτώσεις γίνεται και παράνομη καταπάτηση των χώρων, με παράνομη επέκταση με ξαπλώστρες, τραπεζοκαθίσματα κλπ. Οι καταγγελίες που δημοσιεύονται κάθε καλοκαίρι από επισκέπτες, αλλά και αυτό που βιώνουμε τους καλοκαιρινούς μήνες, δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς.

Όσον αφορά τη συγκεκριμένη παραχώρηση της περιοχής του Κάστρου, η οποία αποτελεί περιοχή απόλυτης προστασίας, απ’ ότι φαίνεται παρακάμπτονται ήδη πολλά…

Η περιοχή του Κάστρου, για τον ντόπιο πληθυσμό, είναι μια όαση σε αυτό που συμβαίνει. Είναι η περιοχή που οι εργαζόμενοι θα πεταχτούν λόγω της μικρής απόστασης να κάνουν ένα μπάνιο μετά την εξοντωτική κούραση της δουλειάς, οι γονείς θα πάνε τα παιδιά τους εκεί λόγω του μικρού βάθους της θάλασσας, όπως και οι ηλικιωμένοι.

Στην εποχή μας είναι τραγικό και παράλληλα ντροπή να λέγεται από ορισμένους ότι δεν μπορεί να υπάρξει ένας δημόσιος, καθαρός και σύγχρονος χώρος για την αναψυχή του λαού, χωρίς να χρειάζεται να βάλει κάποιος το χέρι βαθιά στην τσέπη.

Όλοι οι φορείς του κινήματος, το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας – Βόνιτσας, τα εργατικά σωματεία του ιδιωτικού τομέα που ανήκουν σε αυτό, σωματεία του δημόσιου τομέα, των Εργαζομένων του Νοσοκομείου, του Δήμου, των Εκπαιδευτικών έχουν πάρει ξεκάθαρη θέση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπεί η περιοχή του Kάστρου σε μπίζνα για επιχειρηματικά κέρδη εις βάρος των αναγκών του λευκαδίτικου λαού. Θα συνεχίσουμε με την πάλη μας μέχρι να σταματήσει οποιαδήποτε τέτοια διαδικασία.

Θέλω να συμπληρώσω σε σχέση με την εισήγηση ορισμένα ζητήματα που θέτουμε στο ψήφισμα που στείλαμε και ζητάμε από το σώμα του Περιφερειακού Συμβουλίου, αν θέλει να βρίσκεται στο πλευρό του λευκαδίτικου λαού να υιοθετήσει:

1ον. Να καταδικάσει την απαράδεκτη πρακτική της εταιρίας Notion που έχει σκοπό την τρομοκράτηση όσων εκφράζονται ενάντια στην επένδυσή της, όπως εκφράστηκε με τις συγκεκριμένες αγωγές που αναφέρονται και στην εισήγηση και να σταθεί στο πλευρό όσων κινητοποιούνται και διεκδικούν την υπεράσπιση της δημόσιας περιουσίας και των λαϊκών συμφερόντων.

2ον. Να θέσει στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Λευκάδας την πολιτική απόφαση αντίθεσης στην επένδυση του Π.Σ. ζητώντας το σταμάτημα της διαδικασίας παραχώρησης σε ιδιώτη.

3ον. Να προχωρήσει η Περιφερειακή Αρχή σε διαδικασίες επαφής με την κυβέρνηση και το Υπουργείο απαιτώντας την ανάπλαση και αξιοποίηση της περιοχής με σκοπό την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών σε αναψυχή, αθλητισμό, πολιτισμό προστατεύοντας παράλληλα και αναδεικνύοντας την αρχαιολογική φυσιογνωμία της περιοχής, χωρίς την εμπλοκή ιδιωτών, διεκδικώντας χρηματοδότηση από το κράτος.