Σα. Φεβ 24th, 2024
5964104
Κοινοποίηση

Προς παράταση οι δηλώσεις ΟΣΔΕ

Υπό εξέταση βρίσκεται ο αρχικός σχεδιασμός του ΕΛΓΑ, σύμφωνα με τον οποίο στα μέσα Οκτωβρίου θα καταβάλλονταν οι προκαταβολές των αποζημιώσεων στους παραγωγούς που επλήγησαν από το καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel από τη Θεσσαλία.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, όλα θα εξαρτηθούν από το μέγεθος των καταστροφών λόγω της υπερχείλισης του Πηνειού, ενώ σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει κι ο χρόνος αποστράγγισης των νερών που έχουν κατακλύσει τις καλλιέργειες.

Newsroom

Υπό εξέταση βρίσκεται ο αρχικός σχεδιασμός του ΕΛΓΑ, σύμφωνα με τον οποίο στα μέσα Οκτωβρίου θα καταβάλλονταν οι προκαταβολές των αποζημιώσεων στους παραγωγούς που επλήγησαν από το καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel από τη Θεσσαλία.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, όλα θα εξαρτηθούν από το μέγεθος των καταστροφών λόγω της υπερχείλισης του Πηνειού, ενώ σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει κι ο χρόνος αποστράγγισης των νερών που έχουν κατακλύσει τις καλλιέργειες.

Τόσο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, όσο και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος, έχουν δώσει εντολή να κινηθεί με ταχείς ρυθμούς ο μηχανισμός του Οργανισμού ώστε να οριοθετηθούν άμεσα οι περιοχές όπου υπάρχουν καταστροφές και να μπορέσουν να καταβληθούν το συντομότερο οι προκαταβολές στους πληγέντες παραγωγούς.

Στις πρώτες εκτιμήσεις θα ληφθούν υπόψιν οι καταγραφές των εκτιμητών, οι δορυφορικές λήψεις και η στάθμη των υδάτων.

Εν συνεχεία, και συγκεκριμένα μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα υποβολής των δηλώσεων για αποζημιώσεις, η οποία και θα παραμείνει ανοικτή έως τέλος Σεπτεμβρίου.

Παράταση υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2023

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) οι παραγωγοί που βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές θα μπορούν να υποβάλλουν τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2023 και μετά την 11η Σεπτεμβρίου, χωρίς την επιβολή ποινής καθυστέρησης.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, είναι κάτι το οποίο ζητούσαν τόσο οι οργανώσεις της Θεσσαλίας όσο και οι παραγωγοί που έχουν πληγεί άμεσα καθώς όπως ανέφεραν είναι εκ των πραγμάτων αδύνατον να ολοκληρώσουν την προβλεπόμενη διαδικασία, μιας και καμία υπηρεσία της Θεσσαλίας – και τα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων- δεν λειτουργούν από την προηγούμενη Δευτέρα που άρχισαν τα εξελίσσονται τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Πηγές του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σημείωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι «ο Λευτέρης Αυγενάκης παρότι είναι κατά των παρατάσεων, αναγνώρισε τις δυσκολίες που υπάρχουν και έτσι αντιμετώπισε θετικά τα σχετικά αιτήματα συλλογικών φορέων του κάμπου».

Πάντως, η εν λόγω παράταση ισχύει αυστηρά για τις περιοχές της Περιφέρειας Θεσσαλίας, της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου και της Περιφερειακής Ενότητα Φθιώτιδας.

Τέλος, όπως γνωστοποίησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ για την υπόλοιπη χώρα ισχύει η καταληκτική ημερομηνία 11/9/2023.

ΠΗΓΗ: newsbeast.gr