Πα. Μαρ 1st, 2024
Img 0174
Κοινοποίηση

Σε ό,τι μας αφορά, το θέμα της ανάπλασης της παραλίας, αυτή την εποχή, έχει δευτερεύουσα σημασία. Το φλέγον θέμα είναι η τύχη της παραλίας του Κάστρου. Παρόλα αυτά, έχοντας μοναδική έγνοια το Μποσκέτο ή πάρκο των Ποιητών, όπως το μετονομάσαμε, και πολλούς φόβους για την τύχη των προτομών που βρίσκονται μέσα, σπεύσαμε στην περιοχή σήμερα.

Μη γνωρίζοντας τι και αν προβλέπεται για την επανατοποθέτηση των προτομών,  θέλουμε  να προλάβουμε είτε… μοντερνιές είτε αδιαφορία των υπευθύνων, οι οποίοι δεν φημίζονται ούτε για το καλό τους γούστο ούτε για τον σεβασμό στη φύση και την  ιστορία.

Με μια πρόχειρη ματιά προσέξαμε πως έχει αφαιρεθεί η προτομή του Λευκάδιου Χερν, έχει εκσκαφεί και βρίσκεται στο χορτάρι η αναμνηστική πλάκα για τους Εβραίους της Κέρκυρας που πέρασαν από τη Λευκάδα πηγαίνοντας προς το Άουσβιτς, ενώ από την προτομή του Βαλαωρίτη έχουν αφαιρεθεί οι περισσότερες πέτρες που βρίσκονταν πέριξ αυτής. Θεωρούμε ευνόητο πως όλες οι προτομές θα φυλαχτούν και με την ευκαιρία θα καθαριστούν πριν επανατοποθετηθούν.

Ελπίζουμε πως η προτομή του εθνικού μας ποιητή, καθώς και οι πέτρες που την περιέβαλαν, έχουν φωτογραφηθεί σπιθαμή προς σπιθαμή ώστε να ξανατοποθετηθούν οι ίδιες και με τον ίδιο τρόπο. Ελπίζουμε, όταν θα τελειώσει η ανάπλαση, να μην δούμε την προτομή πάνω σε απαστράπτον μάρμαρο ή γρανίτη, όπως έγινε με την αγρότισσα στους Σφακιώτες.

Η προτομή τοποθετήθηκε το 1925, πριν από 97 χρόνια με ευκαιρία την συμπλήρωση των 100 χρόνων από την γέννηση του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη. Κάποτε μάλιστα ήταν αγκαλιασμένη με κισσό, τον οποίο δεν καταφέραμε να διατηρήσουμε.

 Ακόμα, στο χώρο της παραλίας υπάρχουν δυο τουλάχιστον μεγάλα δέντρα, που κατά την γνώμη μας πρέπει να μην κοπούν. Τα ένα βρίσκεται πίσω σχεδόν από την προτομή του Βαλαωρίτη και το δεύτερο είναι στη θέση που πριν λίγα χρόνια βρίσκονταν το περίπτερο.

Δεν είμαι σε θέση να εκτιμήσω την ηλικία τους αλλά τα βρίσκω όμορφα και χρήσιμα. Προσφέρουν ίσκιο και δροσιά, που χρειάζεται η περιοχή. Οτιδήποτε  κι αν   προγραμματίζεται να γίνει σε αυτά τα σημεία, (πόσα τραπεζοκαθίσματα πια!),  ένας κορμός δέντρου δεν μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο. Στις πολιτισμένες χώρες το δυσκολότερο πράγμα είναι, να κοπεί ένα δέντρο. Η επιτυχία μιας ανάπλασης βρίσκεται στο να συνθέτεις αυτά που αξίζει να διατηρηθούν, με ό,τι νέο έχεις να προσθέσεις και όχι να τα ισοπεδώνεις όλα.